Încetfood

Când eram mai mic, mai prost și mai credul, aveam senzația că o fată poate fi mai ușor cucerită cu un “nu știu ce faci tu acum (după vreo două ore de povești și atingeri discrete), dar eu mă duc să gătesc ceva” decât cu un “pisi, nu vrei să vii pe la mine?”

O perioadă de timp chiar a funcționat metoda asta. “Uau, tu chiar știi să gătești?”

Ce vremuri… Mie chiar a început să îmi placă să gătesc, ele, fetele, chiar au ajuns să creadă despre mine că sunt un “băiat de treabă”. Și chiar eram. Hahahaaha! Acum nu îmi cereți să vă dau nume, numere de telefon sau adrese ca să puteți să mă verificați. Credeți-mă pe cuvânt. Știu să fac cel mai bun piure de cartofi din lume, cu baby spinach, cu unt, ouă, smântână și ulei de măsline. Știu să fac cei mai buni cartofi franțuzești, cel mai bun spanac cu lapte, unt, usturoi și smântână, cel mai mișto și mai gustos compot de rubarbă, și câte și mai câte… Și mă mai pricep și la vinuri. Sunt un fan al eno-gastronomiei, ce să mai…

Perioada aia în care găteam des s-a terminat în momentul în care am început să câștig mai mulți bani și am început să mănânc la restaurant. Am mai gătit între timp și în alte contexte. O amintire faină de prin 2008 dacă îmi aduc aminte bine, mai exact, din anul ăla în care la B’estFest au cântat băieții de la Manic Street Preachers. În ziua aia, de dimineață începând, am gătit împreună cu prietenul meu Costin, preț de câteva ore, o grămadă de bunătățuri. Ne-am delectat în timp ce găteam cu vreo două sticle de vin și câteva țigări rulate cu tutun Golden Virginia. Mâncarea trebuia să ajungă pentru un grup de vreo 8-10 persoane. Așa că nu mai trăiți cu impresia că am dat gherla cu mâncarea de vreme ce am dat pe gât atâta amar de vin în bucătărie. Am petrecut multă vreme în bucătărie așa că… ce puteam să facem? Amară ne-a fost surpriză când, între timp, înainte să apucăm să pregătim toate felurile de mâncare, ne-am trezit cu toți prietenii în sufragerie, care, înfometați fiind, și-au comandat home delivery de la restaurantul libanez de peste drum. Vă las să râdeți copios pe seama noastră. Merită. Ei au mâncat mancare libaneză și s-au așezat cu burțile la televizor, iar noi am mâncat cu întârziere de cel puțin o oră bunătățurile pe care le pregătisem. După care am plecat la B’estFest. Ce? Vi se pare mult să stai în bucătărie vreo 7-8 ore?

După experiența asta, gătesc foarte rar. O salată bună, un sandwich sci-fi… sau un orez cu pui și legume pentru Jazz, câinele meu. Oamenii nu mai au răbdare să aștepte ceva bun, pregătit cu drag și pasiune pentru gastronomie. Mulți dintre ei preferă un fast-food al unui restaurant care te anunță la masă că durează 30 de minute să îți aducă un Filetto Pepe Rosa cu sos de brânzeturi sau un Bistecca a la Fiorentina.

În călătoria asta, mi-am asumat însă de la bun început, rolul de Cook în echipă. Și chiar din a doua seară, în Captieux, am oprit și aprovizionat de la o bulangerie ca să avem ce mânca la cort. Ouă, paste, smântână, sare, vreo 4 feluri de brânză, roșii, baghete și alte cele. Ați ghicit?

Am gătit marți seara, lângă cort, la o butelie mică de călătorie, într-o oală mică de campus, ei bine, ditamai porția de tagliatelle quatro formaggi. Cu brânză cantal, emmentaler, parmezan, încă o brânză specifică din zona în care ne aflam, plus smântână. Noroc că avem cu noi în paniere două oale. Am avut în ce să pregătesc sosul, separat. Rețeta? Una foarte simplă. Întrebați-i pe băieți dacă le-a plăcut. Dacă mă întrebați pe mine, ne-a lipsit doar o sticlă de vin roze din zona Côte de Gascogne. Nici nu aveau vin rece la frigider și nici banii nu ne sar din buzunare ca peștele în repezișuri.

Vreți rețeta, aștept cu drag un mesaj de la voi pe contact@putinplecati.ro. ;)

Echipamente

Koga WorldTravellerAtunci când am văzut prima oară o Koga WorldTraveller m-am îndrăgostit pe loc de ea. Și am știut că e doar o chestiune de timp până când voi avea una.

Au trecut doi ani de atunci. Azi sunt mândrul posesor al unei biciclete perfecte. Producătorul mi-a promis că bicicleta Koga este simbolul bicicletei perfecte. Iar în cei peste 1.000 de kilometri făcuți până în momentul în care a fost scris acest text, nu pot decât să te asigur că promisiunea producătorului e una confirmată de bicicletă.

by Seba


Vezi detalii

Sponsori & Parteneri